Podagrycznik - nazwa nawiązująca do profilaktyki podagry
Podagrycznik pospolity potocznie zwany kurzą stopką, to roślina, która powszechnie występuje we wszystkich regionach Europy. Znaleźć ją również można w Azji Zachodniej, Ameryce Północnej oraz klimacie oceanicznym. Podagrycznik pospolity uprawiany był powszechnie przez mnichów, którzy wykorzystywali roślinę jako przyprawę.Jednak dopiero na przełomie XIX i XX wieku roślina zyskała uznanie jako ekstrakt zielarski, dzięki Johannowi Kunzle, który odkrył jej niezwykłe właściwości.
Wsparcie układu trawiennego
Ekstrakt z podagrycznika pospolitego łagodzi problemy układu pokarmowego, zioło przyśpiesza trawienie.
Korzenny smak
Dzięki swoim walorom smakowym podagrycznik pospolity można wykorzystać w kuchni. Roślina ma charakterystyczny, korzenny smak oraz lekko marchewkowy zapach. Z suszonego podagrycznika pospolitego można przygotować uniwersalną przyprawę, a ze świeżych pędów sałatkę. Ziele doskonale nadaje się również na sok, posiada właściwości odkwaszające, a łodygi i liście doskonale się sprawdzą na zupę.
Dzienna porcja ekstraktu odpowiada spożyciu 3300 mg sproszkowanego ziela podagrycznika pospolitego.
- Ekstrakt 10:1
- 3 miesiące suplementacji
- Odpowiedni dla wegan i wegetarian