Pierzga w miodzie. Pierzga z pasiek od rodziny Jakubiec jest zmielona i w stężeniu 20% wymieszana z miodem wielokwiatowym. Taka proporcja jest optymalna ze względu na użyteczność produktu. Większe stężenie mielonej pierzgi sprawia, że całość skawala się i staje się twarda jak skała, przez co bardzo ciężko jest ją wybrać ze słoika.
Naturalna pierzga, to zakonserwowany pyłek kwiatowy, spożywany przez pszczoły w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną. Pierzga powstaje w wyniku dodania do pyłku kwiatowego śliny i enzymów pszczelich, a następnie po dostarczeniu do ula 'zakiszeniu' w otworach węzy (pszczelich plastrów). Mówiąc wprost, pierzga jest 'pszczelą kiszonką' - zapasem na zimowe miesiące. W przeciwieństwie do pyłku kwiatowego pierzga jest dużo bardziej wartościowym składnikiem spożywczym dla pszczół niż sam pyłek, ze względu na bogatszy skład chemiczny i lepszą przyswajalność. Zastosowanie pierzgi jest analogiczne jak pyłku.
Przechowywanie | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. |