OLEJ Z LNIANKI (RYDZOWY) tłoczony na zimno - jeden z najstarszych olejów świata
Olej rydzowy nazywany też olejem z nasion lnianki czy licznika siewnego po latach zapomnienia, znów powraca na nasze stoły. Lnianka to jedna z najstarszych roślin oleistych w Europie, ciesząca się sławą głównie z uwagi na wyjątkowe właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Ponownie „odkryto” ją i doceniono za niezwykle wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witamin i antyoksydantów. Licznik siewny stał się dietetycznym hitem ostatnich kilku lat. Wyjątkowy, łagodny i oryginalny smak sprawia, że olej rydzowy z lnianki doskonale sprawdza się w kuchni, a duża zawartość witaminy E oraz właściwości łagodzące i regenerujące czynią z niego skuteczny składnik leczniczych maści i odżywczych maseczek. Do produkcji oleju rydzowego używa się dojrzałych, bogatych w kwasy omega, złocistych bądź ciemnordzawych wyselekcjonowanych nasion.
Unikatowe wartości odżywcze oleju rydzowego
Aż 90 proc. składników oleju rydzowego stanowią niezbędne dla zdrowia człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe. A co jeszcze bardziej istotne – olej rydzowy tłoczony na zimno poszczycić może się najkorzystniejszym spośród wszystkich olejów udziałem kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 (0,4:1). Proporcja ta – uwielbiana przez lekarzy i dietetyków - stawia olej rydzowy w gronie liderów najzdrowszych olejów świata dostępnych na naszym rynku. Jako jeden z nielicznych tłuszczów posiada w składzie aż 20 proc. kwasu ikozenowego oraz ponad 40 proc. kwasu alfa-linolenowego (omega-3). Znajdziemy tu imponujące ilości witamin z grupy B i witaminy A, a także ponad sześć razy więcej witaminy E w 100 g, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten związek organiczny.
Składniki | Olej z nasion lnicznika siewnego – lnianki tłoczony na zimno. |
Przechowywanie | Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce. |