Maca (Lepidium meyenii) jest odporną wieloletnią rośliną uprawianą w Andach, na wysokości od 3300 - 4500 m. n.p.m. Do użytkowych części rośliny należy korzeń bulwiasty, który wygląda jak duża rzodkiew (do 8 cm średnicy).
Maca to typowy adaptogen, pełen białka, witamin i minerałów. Wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza problem niepłodności, wzmaga erekcję, wykazuje działanie anaboliczne. Eliminuje zmęczenie, opóźnia procesy starzenia się, reguluje gospodarkę hormonalną. Łagodzi objawy związane z menopauzą. Surowiec pochodzi z ekologicznych upraw w Peru.
Maca zawiera: alkaloidy, aminokwasy, beta-ekdyzon, węglowodany, kwasy tłuszczowe, glukozynolany, p-metoksybenzyl izotiocyjanianu, białko, saponiny, sitosterole, stigmasterol, garbniki, witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina C, witamina E oraz minerały: żelazo, magnez, potas, wapń, sód, fosfor, jod, cynk.
Producent: Sanct Bernhard
Składniki | Maca (Lepidium meyenii) |
Sposób użycia | Polecamy 3 do 5g (od 1/2 łyżeczki do 1 łyżeczki) macy jako dodatek do deserów, koktajli lub jogurtu. |
Kraj pochodzenia | Peru |