Diabetonin to suplement diety polecany wszystkim osobom, które borykają się z problemem szeroko pojętych zaburzeń przemiany węglowodanów w organizmie.
Polecany wszystkim tym, u których:
- zdiagnozowano cukrzycę typu II (tzw. cukrzycę starczą);
- stwierdzono problemy ze stabilizacją glukozy we krwi; szczególnie po posiłku bogatym w węglowodany;
- osobom otyłym, mającym problemy z szeroko pojętą przemianą materii;
- produkt polecany jako uzupełnienie przewlekłej terapii cukrzycowej oraz jako profilaktyka wystąpienia cukrzycy typu II oraz jej następstw (tzw. powikłań cukrzycowych)
Suplement diety Diabetonin – co zawiera?
Witaminy:
- Witamina B1, B2, B6, niacyna, B12, kwas foliowy – przyspieszają metabolizm aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów, zamieniając je w glukozę, a następnie w energię niezbędną do funkcjonowania całego organizmu.
- Witamina C – działa jako przeciwutleniacz, odgrywa ważną rolę w przemianie aminokwasów, syntezie hormonów steroidowych i w metabolizmie lipidów. Przeciwdziała różnym groźnym powikłaniom cukrzycy: skutecznie hamuje rozwój miażdżycy, zmniejsza ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca i zawału serca.
- Witamina E – niezbędna dla utrzymania prawidłowego metabolizmu komórki, chroni organizm przed wolnymi rodnikami i nadtlenkami lipidowymi, zapobiega zmianom miażdżycowym w organizmie. Ponadto witamina E ogranicza rozwój późnych powikłań cukrzycy, m.in.: zaćmy, procesów degeneracyjnych plamki żółtej oka i neuropatii cukrzycowej.
Składniki mineralne:
- Cynk – wzmacnia funkcje insuliny, ochrania komórki przed szkodliwym działaniem rodników tlenowych, wykazuje działanie immunostymulujące.
- Mangan – jest ważnym składnikiem kości – zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem stawów. Mangan ułatwia przyswajanie niektórych witamin i jest elementem enzymu zwalczającego wolne rodniki. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i stan skóry. Niedobór tego mikroelementu powoduje osłabienie kości i zaburzenia metabolizmu.
- Inozytol, kwas liponowy, krzem, koenzym Q10 – pomagają utrzymywać stały poziom glukozy w surowicy krwi, usprawniają metabolizm oraz pomagają zapobiegać następstwom nieustabilizowanej cukrzycy (powikłania cukrzycowe różnego typu).
- Miedź - bierze udział w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki, zwłaszcza do wrażliwej na niedotlenienie tkanki nerwowej – zjawisku, które często towarzyszy cukrzycy. Miedź wpływa na przesyłanie impulsów nerwowych i poziom neuroprzekaźników. Ułatwia też transportowanie i wchłanianie żelaza.
- Jod – niezbędny jest do produkcji hormonów tarczycy, które regulują metabolizm. Organ ten ma wysoką zdolność gromadzenia tego pierwiastka, a niedobór jodu przyczynia się do powstawania woli tarczycy i jej niewydolności. W konsekwencji może dojść do zaburzenia funkcji wielu narządów i procesów życiowych.
- Molibden – umożliwia produkcję enzymów niezbędnych do przyswajania cukrów i tłuszczów, czyli bierze udział w procesie dostarczania komórkom energii. Jest niezbędny do prawidłowego przyswojenia żelaza, a tym samym chroni nas przed anemią. Dba o zęby i kości, poprawia odporność, uczestniczy w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
- Selen – chroni przed wieloma chorobami, m.in. przed nowotworami, ponieważ jest składnikiem enzymów walczących z wolnymi rodnikami. Zapobiega chorobom układu krwionośnego, wpływa na prawidłową czynność hormonów tarczycy i prawidłowy rozwój kości. Wraz z witaminą E wspomaga działanie układu immunologicznego. Pomaga usuwać z organizmu nadmiar toksycznych metali. Wpływa na potencję mężczyzn. Zbyt niski poziom selenu może powodować osłabienie mięśni, zaburzenia pracy trzustki, zmianę pigmentacji skóry i włosów, zwiększoną podatność na alergie, zwiększoną podatność na zakażenia, zwyrodnienia stawów, niedokrwienie serca i cukrzycę.
- Chrom – to mikroelement, który przyczynia się do aktywacji wielu enzymów. Odgrywa rolę w metabolizmie m.in.: glukozy i tłuszczów, a jego niedobór może skutkować rozwinięciem cukrzycy. Często występuje jako składnik preparatów na odchudzanie. Chrom obniża poziomy tzw. "złego" cholesterolu, dzięki czemu obniża ryzyko występowania chorób układu krążenia.
Ekstrakty roślinne:
- Ekstrakt z owoców balsamki ogórkowatej – ma dobre działanie hipoglikemiczne, lecytyny zawarte w owocach mają znaczące działanie regulujące gospodarkę lipidową, stosowany w cukrzycy określany jest jako „insulina roślinna”, zwiększa wrażliwość na insulinę.
- Ekstrakt z ziela rutwicy lekarskiej – stosowany w przebiegu cukrzycy – obniża stężenie glukozy we krwi.
- Ekstrakt z korzenia traganka błoniastego – pozwala kontrolować poziom cukru we krwi, pomaga pozbyć się wolnych rodników. Wpływa na lepsze przyswajanie składników odżywczych z pożywienia.
- Ekstrakt z ziela pokrzywy zwyczajnej – korzystnie wpływa na czynność trzustki i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
- Ekstrakt z nasion kozieradki pospolitej – poprawia wrażliwość insulinową, obniża poziom cukru we krwi.
- Ekstrakt z owoców aronii czarnoowocowej – korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi oraz zapobiega powikłaniom cukrzycy.