Benedyktynka Galla Anonima gorzki likier z opactwa lubińskiego.
Benedyktynka to owoc wielowiekowej pracy mnichów nad dobroczynnym działaniem ziół. Benedyktynka wytwarzana w opactwie w Lubiniu założonym w 1070 roku przez króla Bolesława Śmiałego, który sprowadził tu benedyktynów z opactwa św. Jakuba z Liege w Belgii. To tu swoją kronikę pisał Gall Anonim, a Ojciec Maciej w 1257 roku po raz pierwszy użył pojęcia Polonia Maior, nadając naszemu regionowi nazwę Wielkopolska.
Benedyktynka wyprodukowana została według własnej, unikalnej receptury w oparciu o XVI-wieczne benedyktyńskie zapisy.
W skład trunku wchodzi 21 ziół, które nadają mu nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale przede wszystkim doskonale wpływają na trawienie przynosząc szybko ulgę po obfitym posiłku. Ponadto działa ogólnie wzmacniająco na organizm oraz znakomicie poprawia nastrój. Na zdrowie!