Dzieci stanowią wyjątkowo wrażliwą grupę pacjentów. Młody organizm wymaga niezwykłej troski i uwagi ze strony lekarzy, rodziców, w szczególności, gdy jego układ odpornościowy dopiero się wykształca. Zioła i inne rośliny służyły człowiekowi do celów leczniczych od najdawniejszych czasów, dlatego stanowią one nieocenione źródło zdrowia dla prawidłowego rozwoju dziecka. W przeciwieństwie do syntetycznych środków stymulujących odporność, są one z reguły lepiej przyswajalne i tolerowane przez młode organizmy oraz niosą za sobą mniejsze ryzyko pojawienia się skutków ubocznych.

Istotne jest, aby pamiętać, iż nie można dziecka leczyć na własną rękę i kierować się tylko i wyłącznie własną intuicją. Zawsze warto skonsultować stan zdrowia dziecka z lekarzem medycyny konwencjonalnej lub zasięgnąć porady dyplomowanego fitoterapeuty w celu zapewnienia dziecku optymalnego bezpieczeństwa zastosowanych terapii naturalnych. Dzieciom należy podawać zioła w ściśle określonych dawkach, biorąc pod uwagę wiek dziecka, jego wagę oraz aktywność fizyczną.

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy organizm dziecka narażony jest szczególnie na rozmaite infekcje, należy zatem pamiętać o właściwym „zabezpieczeniu” naszych pociech przed niepożądanymi drobnoustrojami. W tym czasie istotne jest zwrócenie uwagi na dobroczynną moc rozgrzewających napoi, np. ziołowo-owocowych, które przysłużą się wzmocnieniu odporności, a jednocześnie nie wychłodzą organizmu. W okresie wzmożonego ryzyka zachorowalności, kluczową rolę mogą odegrać zdrowe herbatki ziołowe, pozbawione sztucznych aromatów, barwników i substancji smakowych. Dla poprawy wartości smakowych nie powinno się używać zwykłego cukru – można go zastąpić z powodzeniem miodem, cukrem trzcinowym, erytrolem lub cukrem kokosowym. Doskonałym dodatkiem do herbatek ziołowych mogą być naturalne soki i syropy owocowe, tj.: malinowy, z owoców bzu czarnego, wiśni, itp.

Mieszanki ziołowe z Herbarium św. Franciszka cechuje wysoka jakość surowca, wyjątkowa receptura oraz skuteczność działania, co zostało potwierdzone przez wielu klientów tego wyjątkowego miejsca. Czas zatem podać kilka przykładów mieszanek, które w znacznym stopniu mogą się przysłużyć do podtrzymania dobrej kondycji zdrowotnej maluszków.

„Herbatka dla całej Rodziny”, w skład której wchodzą owoc kopru włoskiego, trawa cytrynowa, owoc anyżu, koszyczek rumianku, liść melisy lekarskiej i mięty pieprzowej, ziele tymianku oraz liść babki lancetowatej, w znacznym stopniu może przysłużyć się do wzmocnienia systemu immunologicznego organizmu dziecka, jak również zawarte w mieszance zioła wykazują działanie przeciwzapalne, mogą przyczyniać się do zapobiegania rozwoju kandydozy oraz przeciwdziałają alergiom. Ponadto ułatwiają zasypianie, regulują funkcje trawienne układu pokarmowego oraz łagodzą dolegliwości jelitowe (mniejszym dzieciom podaje się rozcieńczony napar).

„Herbatka Czystek, dzika róża i mięta” wzbogacona o kwiat hibiskusa i liść pokrzywy wykazuje działanie oczyszczające, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a jednocześnie stanowi bogate źródło witamin i składników odżywczych dla dzieci.

„Zdrowe drogi oddechowe Bronchialo” (ziele tymianku, owoc aronii, owoc kopru włoskiego, liść mięty, owoc anyżu, kwiat hibiskusa, kłącze imbiru, ziele hyzopu, liść eukaliptusa) o działaniu wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie górnych (zatok, nosa, gardła, krtani) i dolnych dróg oddechowych (oskrzeli, płuc).

Witamina C kluczem do zdrowia, pytanie jaka?… Usłyszymy lewoskrętna. Ostatnio „hitem” stało się zażywanie witaminy C, a ściślej kwasu l-askorbinowego, owszem niezbędnej dla utrzymania dobrego zdrowia zarówno dzieci, młodzieży, dorosłych, jak i seniorów. Pora usystematyzować istotne fakty dotyczące kwasu askorbinowego.
W pełni podzielam zdanie śp. doc.dr.hab.n.farm. Aleksandra Ożarowskiego o pozytywnym wpływie wyżej wymienionej witaminy na nasz organizm, należy jednak pamiętać, iż najzdrowszą i najlepiej przyswajalną jej postacią są owoce i warzywa oraz ich naturalne przetwory, tj.: dzika róża, rokitnik, wiśnia acerola, dereń, agrest, rabarbar, camu camu, porzeczka czarna, natka pietruszki, papryka czerwona, chrzan, jarmuż, szpinak, brukselka i wiele innych. Należy pamiętać, że kwas askorbinowy jest częścią składową naturalnej witaminy C i zażywany w dużych ilościach przez długi okres czasu może mieć negatywny wpływ na „dobre” bakterie w naszym organizmie oraz na układ moczowy (kamica nerkowa). Witamina C w naturalnej postaci zawiera oprócz kwasu askorbinowego m.in. rutynę i inne bioflawonoidy, tyrozynazę i askorbinogen. Sam kwas askorbinowy nie może w pełni zastąpić naturalnej witaminy C, a jedynie uzupełniać naszą dietę w jedną z jej składowych. Kwas askorbinowy, a dla osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym – askorbinian sodu, najlepiej dodawać do naturalnych soków, syropów, przetworów warzywno-owocowych bogatych w witaminę C – poprawi to wówczas jej przyswajalność. Przygotowany w ten sposób napój odpornościowy najlepiej popijać regularnie w ciągu dnia. W przypadku początkowej fazy infekcji chorobowej dawkę kwasu askorbinowego można zwiększyć w celu zapobieżenia dalszego rozwoju choroby.

W umacnianiu systemu immunologicznego u dzieci kluczową rolę odgrywa kolejna witamina – witamina D3, do niedawna powszechnie rozpoznawana jako czynnik prewencyjny w rozwoju krzywicy. Ostatnie doniesienia naukowe wskazują na fakt, iż posiada ona dużo szersze znaczenie i wpływ na zdrowie dzieci oraz osób dorosłych.
W przypadku częstych i nawracających się infekcji oraz zaobserwowaniu nadmiernej potliwości u dzieci najlepiej sprawdzić laboratoryjnie poziom witaminy D3 w organizmie
i w zależności od wyników badań podjąć jej suplementację. Dzieciom, którym nie brakuje w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych, te niedobory nie powinny stanowić problemu.

Świat nauk medycznych od jakiegoś czasu bacznie przypatruje się naszym jelitom… Obecnie podkreśla się w wielu publikacjach naukowych związek pomiędzy zaburzeniami flory bakteryjnej jelit a zapadalnością na choroby. Prawidłowy rozwój i utrzymanie jej w dobrej kondycji stanowi klucz do zdrowia naszych dzieci od pierwszego dnia życia. Ogromne znaczenie ma w tym wypadku karmienie piersią, poród naturalny, które są gwarantem zachowania dobrej kondycji zdrowotnej zarówno w przypadku dzieci, jak i dorosłych. Uboga flora bakteryjna sprzyja rozwojowi patogenów w całym organizmie (bakterii, grzybów, wirusów, innych pasożytów). Należy pamiętać o wzbogaceniu diety dziecka w produkty fermentowane, naturalne jogurty, cykorię, topinambur, serwatkę i kiszonki (kiszony burak, kapusta). Przykładowe suplementy diety wskazane dla utrzymania prawidłowych funkcji naszych jelit to: Fisioflor (Aboca), Inulina (Biogeneza), Joy Day (Living food), Probiotic Powder with FOS for kids (Swanson).

Należy pamiętać, iż najważniejsza dla zachowania i budowania silnej odporności u dzieci powinna być dieta - zróżnicowana, bogata w substancje odżywcze, a przede wszystkim pozbawiona produktów wysoce przetworzonych i sztucznych.
Nadmierna ingerencja w młody organizm dziecka, poprzez stosowanie zbyt wielu immunostymulatorów, nie zawsze ma korzystny wpływ na jego zdrowie. Dzieci powinny powoli i w sposób niewymuszony budować swą odporność. Dla prawidłowego rozwoju małego człowieka ważne są również takie czynniki, jak: aktywność ruchowa, świeże powietrze, a co najważniejsze poczucie bezpieczeństwa.